Wat is cultuur precies? Culturen verschillen, soms kom je zelfs luttele meters verder een andere cultuur tegen. Een cultuur is de ziel van een volk, of van meerdere volkeren. Op deze manier klinkt dat voor een groot deel hetzelfde als de manier van samenleven of de samenlevingswijze. Het verschil tussen cultuur en samenlevingswijze is de volgende: cultuur is veel minder tijdsgevoelig. Een cultuur heeft de neiging zich onderhuids in te nestelen. Zo was bijvoorbeeld het christendom in de middeleeuwen prominent aanwezig in de samenleving. Vandaag is dit niet meer het geval maar we kunnen niet stellen dat het volledig uit het straatbeeld van onze samenleving verdwenen is. Het is impliciete cultuur geworden, vindbaar in allerlei tradities waar het gelovige aspect voor velen al lang kwijt is. Ik denk dat cultuur veel minder tijdsgevoelig is dan een samenlevingswijze. Cultuur kan zowel impliciet als expliciet aanwezig zijn. Voorbeelden van impliciete aanwezigheid zijn versteende normen en waarden van een samenleving. Gebruiken waar niet of nauwelijks meer over nagedacht worden zijn vormen van impliciete cultuur. Een voorbeeld van expliciete cultuur is kunst. De rol van kunst. Kunst representeert een cultuur. Zo zijn middeleeuwse schilderijen van de kruisafname een weergave van de samenlevingswijze van die tijd, en een uiting van onze cultuur. Kunst moet de hedendaagse samenlevingswijze zodanig kunnen weergeven dat het cultuur kan worden. Dit is een doel dat de kunstenaar zich voor ogen moet proberen te houden. Dit moet als een uitdaging gezien worden. Het is een eer om de vertegenwoordiger van je tijdsgeest te zijn in de cultuur. Dit is zeker niet de enige rol van de kunst binnen cultuur. De kunst moet ook vragen durven stellen. Kunst moet aangeven waar de fouten in de cultuur zitten. Hier zit ze op dezelfde lijn als filosofie. Zoals ik al zei is cultuur iets tijd overschrijdend. Het is aan de kunst om aan te tonen wanneer iets passé is, wanneer het tijd is voor iets anders. Op deze manier kunnen we misschien zeggen dat kunst zowel met als naast een cultuur bestaat. De ene is niet alleen de oorzaak van de andere. Ze beïnvloeden elkaar. GIP Mira. Cultuur in België is vandaag geen evidentie. We bevinden ons meer dan ooit in een multiculturele samenleving. Culturen die eerder naast dan met elkaar bestaan. Iets wat tot wantrouwen en onbegrip kan leiden. Een tegemoetkoming kan alleen maar verrijkend zijn. Met een beter begrip van elkaar kunnen we alleen maar verder geraken. Mira speelt met dit idee in haar onderzoek naar vreemde culturen. Na dat onderzoek kunnen we verder kijken hoe deze culturen de onze iets kunnen leren en omgekeerd. Als kunstenaar is de kunst van andere culturen natuurlijk de logische eerste stap in hun richting. Het interessante aan deze vergelijking is dat het wij-zij idee voor een deel kan wegvallen. Het opent de deur voor een herkenning van onszelf in een vreemde cultuur.
Wat is cultuur precies?
BeantwoordenVerwijderenCulturen verschillen, soms kom je zelfs luttele meters verder een andere cultuur tegen. Een cultuur is de ziel van een volk, of van meerdere volkeren. Op deze manier klinkt dat voor een groot deel hetzelfde als de manier van samenleven of de samenlevingswijze. Het verschil tussen cultuur en samenlevingswijze is de volgende: cultuur is veel minder tijdsgevoelig. Een cultuur heeft de neiging zich onderhuids in te nestelen.
Zo was bijvoorbeeld het christendom in de middeleeuwen prominent aanwezig in de samenleving. Vandaag is dit niet meer het geval maar we kunnen niet stellen dat het volledig uit het straatbeeld van onze samenleving verdwenen is. Het is impliciete cultuur geworden, vindbaar in allerlei tradities waar het gelovige aspect voor velen al lang kwijt is. Ik denk dat cultuur veel minder tijdsgevoelig is dan een samenlevingswijze.
Cultuur kan zowel impliciet als expliciet aanwezig zijn. Voorbeelden van impliciete aanwezigheid zijn versteende normen en waarden van een samenleving. Gebruiken waar niet of nauwelijks meer over nagedacht worden zijn vormen van impliciete cultuur. Een voorbeeld van expliciete cultuur is kunst.
De rol van kunst.
Kunst representeert een cultuur. Zo zijn middeleeuwse schilderijen van de kruisafname een weergave van de samenlevingswijze van die tijd, en een uiting van onze cultuur. Kunst moet de hedendaagse samenlevingswijze zodanig kunnen weergeven dat het cultuur kan worden. Dit is een doel dat de kunstenaar zich voor ogen moet proberen te houden. Dit moet als een uitdaging gezien worden. Het is een eer om de vertegenwoordiger van je tijdsgeest te zijn in de cultuur.
Dit is zeker niet de enige rol van de kunst binnen cultuur. De kunst moet ook vragen durven stellen. Kunst moet aangeven waar de fouten in de cultuur zitten. Hier zit ze op dezelfde lijn als filosofie. Zoals ik al zei is cultuur iets tijd overschrijdend. Het is aan de kunst om aan te tonen wanneer iets passé is, wanneer het tijd is voor iets anders.
Op deze manier kunnen we misschien zeggen dat kunst zowel met als naast een cultuur bestaat. De ene is niet alleen de oorzaak van de andere. Ze beïnvloeden elkaar.
GIP Mira.
Cultuur in België is vandaag geen evidentie. We bevinden ons meer dan ooit in een multiculturele samenleving. Culturen die eerder naast dan met elkaar bestaan. Iets wat tot wantrouwen en onbegrip kan leiden. Een tegemoetkoming kan alleen maar verrijkend zijn. Met een beter begrip van elkaar kunnen we alleen maar verder geraken. Mira speelt met dit idee in haar onderzoek naar vreemde culturen. Na dat onderzoek kunnen we verder kijken hoe deze culturen de onze iets kunnen leren en omgekeerd. Als kunstenaar is de kunst van andere culturen natuurlijk de logische eerste stap in hun richting. Het interessante aan deze vergelijking is dat het wij-zij idee voor een deel kan wegvallen. Het opent de deur voor een herkenning van onszelf in een vreemde cultuur.